Historie

Bagved Restaurant Skavenhus ligger endnu nogle få hytter, disse hytter var for år tilbage rammen om et aktivt fiskeri fra Skaven strand, mange fjordfiskere havde i flere generationer levet af fiskeriet herfra. Hytterne blev brugt til opbevaring af deres fiskeredskaber, samt til ophold og overnatning.

Et af de største huse, ses på billedet med stråtag, blev kaldt Auktionshallen, herfra blev de landede fisk pakket med is i riskurve og fragtet med hestevogn til Tarm station, og videre med tog ud til aftagerne. Isen som fiskene blev nedkølet med, havde fjordfiskerne selv lavet vinteren før ude på fjorden, her blev den savet i blokke og derefter transporteret til opbevaring i et `ishus`, huset var delvis nedgravet i jorden og dækket med lyng og tørv, her kunne den holde sig til hen på sommeren inden den tøede op. En af fiskerne prøvede selv at sælge sine fisk, med en kasse bag på cykelen kørte han rundt til beboerne i Tarm og Skjern for at afsætte sin fangst. Også beboerne i sommerhusene kunne her skaffe sig fisk til middagsmaden.

Fiskeriet udgik fra strandkanten, derfor var bådene som anvendtes i de fleste tilfælde fladbundede, der kunne sejle helt ind til land.

I 1935 blev der dannet et Interessentskab til vedligeholdelse af sejlrende ved Skaven, sejlrenden menes at have været anlagt ved de små hytter nord for Skavenhus, på et luftfoto fra 1954 ses tydeligt placeringen i fjorden.

Hvor længe en sådan rende har været i brug vides ikke, der har vel også dengang været problemer med tilsanding, ligesom den der med et par års mellemrum giver tilsanding af sejlrenden til havnen.



Vedtægter forInteressentskabet til Vedligeholdelse af en Sejlrende ved ”Skaven” i Lønborg Sogn.

Ved Skrivelse af 12. April. 1935 fra Ministeriet for offentlige Arbejder er der til Fremstilling af en nærmere angivet Sejlrende ud for ”Skaven” til Dybet i Ringkøbing Fjord ved den Ringkøbing Amtskommune tilhørende Gravemaskine bevilget et Statstilskud paa ¾ af Udgiften herved, dog ikke over 6000 Kr. saaledes, at den resterende Fjerdedel af de samlede Anlægsudgifter udredes af de interesserede eventuelt i Form af Arbejdsydelse for en meget reduceret Timeløn.

§ 1.

For at sikre Anlægget og Vedligeholdelse af sejlrenden er der af undertegnede Beboere, der er indgaaet paa at yde den af Staten forlangte Andel af Udgiften, og som udgør samtlige Beboere, der benytter Sejlrenden og derved ogsaa faar Forpligtelse til Vedligeholdelsen og ene er paataleberettigede med Hensyn til samme, dannet et Interessentskab under Navnet : ”Interessentskabet til Vedligeholdelse af en Sejlrende ved ”Skaven” i Lønborg Sogn” med Bølling-Nørre Herreders Retskreds som Værneting.

§ 2.

Interessenterne hæfter solidarisk for enhver Interessentskabet paahvilende Forpligtelser med Hensyn til Vedligeholdelsen, for hvilken Lønborg Sogneraad har paataget sig Garantien overfor Staten, ligesom for, at en Fjerdedel af Udgiften præsteres af Interessenterne.

§ 3.

Interessentskabet repræsenteres ved en Bestyrelse, der vælges paa den aarlige Generalforsamling for et Tidsrum af 2 Aar og bestaar af 3 Medlemmer, hvoraf en Formand og Kasserer. Af de paa den første Generalforsamling valgte Bestyrelsesmedlemmer afgaar ved Lodtrækning eet paa næste ordinære Generalforsamling. Det følgende Aar afgaar de øvrige to Medlemmer og saaledes fremdeles skiftevis. Enhver Interessent er pligtig at modtage Valg, og Genvalg kan finde Sted.

§ 4.

Til Fremme af Foreningens Formaal er Bestyrelsen berettiget til at opkræve Bidrag fra Interessenterne i fornødent Omfang.

§ 5.

Kassereren oppebærer alle Indtægter og afholder alle Udgifter efter den samlede Bestyrelses Vedtagelse. Han fører Kassebog og en Medlemsliste. Endvidere fører Bestyrelsen en Forhandlingsprotokol, hvori det paa alle Generalforsamlinger og Bestyrelsesmøder passerede indføres.

§ 6.

Interessentskabets Regnskaber gaar fra 1. Juli til 30. Juni. Kassereren udfærdiger hvert Aar inden Udgangen af Juli Maaned Regnskab for det forløbne Regnskabsaar. Regnskabet revideres af to paa Generalforsamlingen valgte Revisorer, der ikke maa være Medlemmer af Bestyrelsen. Valget gælder for to Aar, saaledes at der vælges en ny Revisor hvert Aar. Hvilken af de to Revisorer, der vælges første Gang, der skal afgaa efter et Aars Forløb, afgøres ved Lodtrækning. Genvalg kan finde Sted.

§ 7.

Ordinær Generalforsamling afholdes hvert Aar i September Maaned efter forudgaaende Indkaldelse til hver enkelt Interessent med 8 Dages Varsel.

Paa denne foretages :

1. Fremlæggelse af revideret Regnskab.

2. Valg af Bestyrelsesmedlemmer og Revisorer.

3. Eventuelt.

Sager, som ønskes forelagt den ordinære Generalforsamling, maa senest d. 15. August skriftlig tilstilles Bestyrelsens Formand.

§ 8.

Paa Generalforsamlingen skal ethvert Medlem personlig afgive sin Stemme. Extraordinære Generalforsamlinger kan kræves af mindst 5 Medlemmer og skal afholdes af inden 14 dage efter Begæringens Indsendelse til Formanden. Generalforsamlingen er højeste Myndighed.

I Almindelighed afgøres forelagte Sager med simpel Stemmeflerhed. Til Forandring af Vedtægterne kræves, at mindst Halvdelen af Interessenterne er til Stede, og at Ændringerne vedtages med mindst 2/3 af de afgivne Stemmer. Er det fornødne Stemmetal ikke til Stede, indkaldes til ny Generalforsamling med mindst 3 Dages Varsel, og denne Generalforsamling er da beslutningsdygtig uanset Antallet af de mødte, saafremt forannævnte kvalificerede Stemmeflerhed,(2/3), opnaas, dog skal enhver Ændring godkendes af Lønborg Sogneraad.

§ 9.

Udmeldelse skal ske skriftlig i anbefalet Brev til Bestyrelsens Formand og kan kun finde Sted med et halvt Aars Varsel til den 30. Juni. - I Tilfælde af en Interessents Død hæfter hans Bo for Forpligtelser af Medlemsskabet efter Opgørelse i Henhold til Regnskabet for det Aar, i hvilket Dødsfaldet finder Sted. Samme Opgørelse foretages i Tilfælde af Interessents Konkurs. Optagelse af nye Interessenter kan kun ske ved Generalforsamlings Beslutning, der tillige maa omfatte Vilkaarene for Optagelse.

Saaledes vedtaget i Juni 1935.

Jens Jensen, Ejnar Bollerup, Jens Chr Jensen, Eli Møller, Peder Chr Krogsgaard Dahl, A K Jensen, Magnus Jensen, Kristian H Jakobsen, Svend Krogsgaard, Chr Olesen, Jens Knudsen Jensen.


Jens Chr. Jensen også kaldet Teglbrænderen, er her foreviget med en stor fangst af Helt og Laks.

Jens Chr. Jensen

Jens Chr. Jensen har skrevet bogen Teglbrænderens Erindringer om sit liv og virke her ved Skaven og Ringkøbing fjord. Han har på sin egen gribende måde nedskrevet hvordan der tidligere blev fanget kassevis af helt, laks og ål i fjorden, og om livet her ved fjorden. I dag er fritidsfiskeren heldige hvis der blot er et par flyndere i sit neg. Dette havde den gamle fisker sin egen forklaring på, nemlig, han mente at Skjern Å reguleringen havde indflydelse på bestanden af fisk.

For mere end 60 år siden da jeg begyndte at komme til Skaven, kunne ses mange rækker af bundgarnspæl nogle hundrede meter ude i fjorden, disse forsvandt også i takt med at fjordfiskerne stoppede deres erhverv, fordi fiskene forsvandt.


Denne landingshjul fra Halifax NA672 lå i mange år ved indkørslen til Skavenhus.

Det engelske bombefly

Den 27. april 1945 nødlandede en engelsk bombefly, et par hundrede meter ude i fjorden, ud for Skavenhus. Bombeflyet en Halifax NA672 havde været en tur over Lolland, for at nedkaste materiel til modstandsbevægelsen, på tilbagevejen til England blev den angrebet af tyske fly, blev så beskadiget at den nødlandede her ved Skaven.

På nedenstående to links findes en længere historie og foto af hændelsen.


Skaven havn 25 år

Tryk på artiklen og den åbner som PDF fil i et nyt vindue.


Siden er udarbejdet er Kristian Udbye, Hjortevej 4.